Λεξιλόγιο: Πόσες λέξεις πρέπει να ξέρω;

Επειδή πολύ συχνά μας ρωτάνε γονείς και μαθητές για το λεξιλόγιο που θα πρέπει να γνωρίζουν σε κάθε επίπεδο κι επειδή κι εμείς ερχόμαστε πολύ συχνά αντιμέτωποι με το "τόσες λέξεις να μάθουμε;" είναι καλό να γνωρίζουν όλοι ότι οι λέξεις που πρέπει να γνωρίζει ο μαθητής σε κάθε επίπεδο είναι προκαθορισμένες από το common european framework ως εξής :
A1 = 500
A2 = 1,000
B1 = 2,000
B2 = 4,000-5,000
C1 = 8,000-10,000
C2 = 16,000-20,000
Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν δίνουμε στους μαθητές στήλες με λέξεις να μάθουν απ'εξω αλλά δουλεύουμε ενεργητικά κι ενσωματωμένο σε κείμενα το λεξιλόγιο μέσα στην τάξη προτού αναθέσουμε homework. Σημαντικό επίσης οι λέξεις να δουλεύονται σε παραδείγματα ή σε collocations ώστε να υπάρχει νόημα για τον μαθητή.
Ο ρόλος των junior τάξεων σαφώς είναι να προετοιμάσει τον μαθητή για τα senior επίπεδα εκθέτοντας τον σε παθητικό λεξιλόγιο και να βάλει τις βάσεις για την απόκτηση δεξιοτήτων στην ξένη γλώσσα. Εκεί μπορούμε να είμαστε πιο χαλαροί με το λεξιλόγιο καθώς η τάξη λειτουργεί σε επίπεδο προετοιμασίας και το λεξιλόγιο επαναλαμβάνεται στο επίπεδο Α1 μαζικά.

Elizabeth Veliou