top of page

Τα project μας

Project Based Learning 2017-18

Κάθε χρόνο δουλεύαμε project κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Κατά την σχολικής χρονιά 2017-18 πέρα από τα project που θα δουλεύουμε ενδοσχολικά συμμετείχαμε σε 3 μεγάλα project πανελλαδικής αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας:

1 Healthy Little Eaters:

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2014 από το ΚΞΓ «Σπυριδούλα Κόκκαλη» στην Αχαράβη της Κέρκυρας με σκοπό να ανατρέψει τα τότε δεδομένα στις καταστροφικές καθημερινές διατροφικές συνήθειες των μαθητών. Ξεκίνησε με απλή επιβράβευση των μαθητών που κατανάλωναν υγιεινά μικρογεύματα στα διαλείμματα, συνέχισε με την δημιουργία κομπόστ από τις φλούδες των λαχανικών και των φρούτων που κατανάλωναν, την κατασκευή θερμοκηπίου μέσα στο κέντρο και την δημιουργία τράπεζας σπόρων.

Το πρόγραμμα όμως εξελίχθηκε  πολύ περισσότερο όταν ξέφυγε από τα στενά περιθώρια του κέντρου και άρχισαν να συμμετέχουν ποικιλότροπος άτομα της τοπικής κοινωνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι δράσεις προς πολλές κατευθύνσεις. Εκπαιδευτικά σεμινάρια από διαιτολόγους, επισκέψεις σε εργαστήρια παραγωγής φρέσκων τροφίμων, ξεναγήσεις σε θερμοκήπια, εκδρομές σε περιοχές Natura, αλλά και δημιουργία κοινωνικών μηνυμάτων με μεγάλη απήχηση στα social media.

Το κίνημα έχει ως κεντρικό άξονα την ανάπτυξη και εξέλιξη της φυσιολατρικής νοημoσύνης (naturalistic intelligence) των ατόμων που συμμετέχουν, τo ένατo και νεότερo είδος  που προστέθηκε το 1996 στην θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης του Howard Gardner.

Η φύση παρέχει αδιαμφισβήτητα, βιωματική εκπαίδευση η οποία αφυπνίζει τους μαθητές και διεγείρει τις αισθήσεις τους, θέτοντας έτσι γερές βάσεις για να γίνουν ισορροπημένοι, ευαισθητοποιημένοι, ενεργοί πολίτες του μέλλοντος, που θα αγαπούν και θα προστατεύουν τον τόπο τους.

Η διέγερση των αισθήσεων των παιδιών μέσα από την επαφή τους με το φυσικό περιβάλλον προκαλεί ντόμινο οφελών, καθώς  βιώνουν τις διαφορές μεταξύ φυσικού και τεχνητού, αληθινού και ψεύτικου, υγιεινού και ανθυγιεινού. Μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται την ίδια τη ζωή και τον ίδιο τους τον εαυτό. Τα διδάσκει να ζουν σε απόλυτη αρμονία εφοδιάζοντάς τα με life skills που θα τα στηρίζουν σε όλη τους τη ζωή και θα τα φέρουν στη θέση του οδηγού μέσα στον 21ο αιώνα.

Ο Richard Louv εισήγαγε τον όρο «Διαταραχή λόγω Ελλειμματικής Επαφής με τη Φύση» (Nature Deficit Disorder) για να περιγράψει τις ψυχολογικές, νοητικές και συναισθηματικές επιπτώσεις της αποξένωσης των παιδιών από τη φύση. Τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής αυτής περιλαμβάνουν την αγχώδη νεύρωση, τη διάσπαση προσοχής, τα προβλήματα συμπεριφοράς, την κατάθλιψη, τις φοβίες, την υπερκινητικότητα, την παχυσαρκία και την έλλειψη βιταμίνης D. Το κίνημα των Healthy Little Eaters παρεμβαίνει,  επαναπροσδιορίζοντας κι ενδυναμώνοντας τη σχέση των παιδιών με τη φύση σε μια προσπάθεια ανατροπής μέρους των επιπτώσεων αυτών.

Επιπροσθέτως, συμμετέχοντας στους Healthy Little Eaters, τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν ορθολογικά την τεχνολογία  ως  εργαλείο εύρεσης πληροφοριών μέσω  ασφαλών sites που θα υποδεικνύουν οι καθηγητές των Κ.Ξ.Γ.

Στόχοι του κινήματος: Το κίνημα αναμένεται να προσεγγίσει περισσότερα από 20.000 άτομα. Επιστρατεύοντας όλα μας τα εκπαιδευτικά εργαλεία, την βιωματική μάθηση, τις τέχνες, την έρευνα, τη δημιουργία μα πάνω απ’όλα τη διασκέδαση και σμίγοντάς τα με τα ταλέντα, την πρωτοβουλία και την οξυδέρκεια των παιδιών, οι ιδιοκτήτες και οι καθηγητές των Κ.Ξ.Γ., πάντα πρωτοπόροι στην εκπαίδευση στην Ελλάδα, αναλαμβάνουμε ένα μεγαλόπνοο  έργο, να δώσουμε όραμα στη νεολαία του τόπου μας κι ερεθίσματα να δραστηριοποιηθεί σε αρμονία με το περιβάλλον, ανάβοντας ξανά τη φλόγα της ίδιας της ζωής . Χρησιμοποιώντας δε τόσο την μητρική μας γλώσσα όσο και αυτές που διδάσκουμε,  ευελπιστούμε  να περάσουμε το ισχυρό μας μήνυμα και στους άλλους λαούς.

Ηλικιακές κατηγορίες μαθητών που μπορεί να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Υπάρχουν 4 ηλικιακές κατηγορίες:
Healthy Baby Eaters : για παιδιά νηπιαγωγείου.
Healty Little Eaters: για παιδιά δημοτικού.
Healthy Teenage Eaters: για παιδιά γυμνασίου και λυκείου.
Healthy Adult Eaters : για ενήλικες μαθητές.

2 Your Thoughts On Greece:

μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία, με στόχο να εδραιώσει το βιωματικό τρόπο εκμάθησης της ξένης γλώσσας.

Τι είναι η δράση (project) "Your Thoughts On Greece" :

  • Είναι μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία, με στόχο να εδραιώσει το βιωματικό τρόπο εκμάθησης της ξένης γλώσσας.

  • Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την καθομιλουμένη ξένη γλώσσα, αυτή των τουριστών, είτε είναι η μητρική τους είτε όχι.

  • Μέσα από προσχεδιασμένο ερωτηματολόγιο, οι μαθητές μας παίρνουν συνέντευξη και καταγράφουν τις απαντήσεις των τουριστών–επισκεπτών.

  • Στο τέλος της συνέντευξης, οι μαθητές μας κερνούν τους τουρίστες παραδοσιακά Ελληνικά κεράσματα για να τους ευχαριστήσουν για τη συμμετοχή τους.

  • Με τις απαντήσεις από τις συνεντεύξεις, δημιουργούμε βιβλίο και συμπληρώνουμε τις φωτογραφίες.

  • Στη συνέχεια, με αναφορά στο βιβλίο, γίνεται παρουσίαση και συζήτηση μέσα στην τάξη.

 

https://www.protothema.gr/paidi/article/758593/healthy-little-eaters-i-exaplosi-tou-ekpaideutikou-project-me-kedriko-axona-ti-fusi/

 

3 Love Unites Schools:

Οι μαθητές ανταλλάσουν μυνήματα αγάπης με σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Όταν ένα τμήμα λαμβάνει ένα γράμμα οι μαθητές ψάχνουν στον χάρτη που έχουμε δημιουργήσει ειδικά για το project, βρίσκουν την περιοχή από την οποία έχει σταλεί και το καρφιτσώνουν σε αυτόν!

Εμπνεύστρια του project η Λία Χρυσικοπούλου, ιδιοκτήτρια των κέντρων ξένων γλωσσών Success στο Αιγάλεο. Για το project Love Unites Schools έγινε αφιέρωμα στο Πρώτο Θέμα.

4 TEDEd:

Από φέτος το σχολείο μας είναι μέλος του TedEd Club! Οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα βασισμενα σε TED talks και δημιουργούν με τη καθοδήγηση των διδασκόντων το δικό τους TED talk το οποίο μοιραζόμαστε με μαθητές και σχολεία από όλο τον κόσμο, πάνω σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τον σύγχρονο άνθρωπο. Καλλιεργούμε δεξιότητες του 21ου αιώνα όπως presentation skills & critical thinking skills κι εξασκούμε τη γλώσσα δημιουργικά!

bottom of page