top of page

The Silver Lining: Πως η εξ' αποστάσεως διδασκαλία μας έφερε πιο κοντά στο να μαθαίνουμε καλύτερα μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Η αξία της τάξης πραγματικά ανεκτίμητη! Επειδή όμως το σχολείο μας ταυτόχρονα με την λειτουργία του σαν εκπαιδευτικός οργανισμός εστιάζει και στο κομμάτι της έρευνας, την τελευταία χρονια με τη συμμετοχή μας σε παγκόσμια συνέδρια, έχουμε συλλέξει κάποια αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την τηλεκπαίδευση(όπως εμείς την δουλεύουμε)ως τώρα. 

1. Μαθητές ντροπαλοι, που ήθελαν ενθάρρυνση για να συμμετέχουν στην τάξη στα online lessons λύθηκαν σχεδόν μαγικά κι εκτέθηκαν με απίστευτη άνεση στην κάμερα τόσο στα προφορικά όσο και στις παρουσιάσεις project. Το παραπάνω αξίζει να γίνει αντικείμενο μελέτης για το πώς θα χειριστούμε στην τάξη μας αργότερα αυτούς του μαθητές, να εξετάσουμε τα μέσα που θα τους δώσουμε ώστε να αποδώσουν στο μέγιστο αλλά και την χρήση της τεχνολογίας στην τάξη ώστε να υπάρχει αντίστοιχο αποτέλεσμα. 

2. Όσο μικρότερο το ηλικιακό γκρουπ τόσο πιο εύκολη η προσαρμογή στην ασυγχρονη τηλεκπαίδευση κατά τη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών. Σε συνομιλία μας με γονείς που ασχολούνται με το αντικείμενο της Πληροφορικης μας είπαν ότι τα computer skills μαθαίνονται αποτελεσματικά σε μικρές ηλικίες (άνω των 6 ετών) και σταδιακά πολύ καλύτερα. 

3. Όσο πιο θετικοί και ανοιχτοί οι γονείς στο κομμάτι της τεχνολογίας και της χρήσης ψηφιακών εργαλείων μάθησης, τόσο μεγαλύτερη ανταπόκριση είχαν τα παιδιά και καλύτερη επίδοση. Σε αυτό το κομμάτι ένα σχολείο /κξγ/εκπαιδευτικός οργανισμός γενικά μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση τόσο σε γονείς όσο και στους μαθητές ώστε να εξοικειωθούν και να αισθανθούν άνεση κι ασφάλεια με οτιδήποτε τυχόν τους φοβίζει η τους φαίνεται ξένο στο κομμάτι των Ψηφιακών Εργαλείων Μάθησης.

4. Στα αρνητικά της τηλεκπαίδευσης αναφέρονται συνηθως το γεγονός ότι χρειάζεται αυτοπειθαρχία και σωστή οργάνωση χρόνου. Παιδαγωγικά  από την άλλη πλευρά λέμε ότι η δημιουργία των autonomous learners είναι απαραίτητο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην εποχή μας. Η ασυγχρονη τηλεκπαίδευση στηρίζει παρά πολύ το κομμάτι αυτό και την καλλιέργεια απαραίτητων δεξιοτήτων 21ου αιώνα. Τα δια ζώσης μαθήματα όταν συνδυάζονται με αυτή έχουν όπως φαίνεται εξαιρετικό αποτέλεσμα επίσης. Το Edmodo έμαθε σε πολλά παιδιά να διαβάζουν πιο αυτόνομα και να οργανώνουν σωστά τον χρόνο τους σύμφωνα με το feedback που πήραμε από πολλούς γονείς. Ακόμα κι όσα παιδιά δυσκολεύονται, σύμφωνα με συναδέλφους που το δουλεύουν χρονια συνδιαστικα με τα δια ζώσης μαθήματα, μετά από training στην τάξη εξοικειώνονται κι έχουν όφελος από την μαθησιακή αυτή εμπειρία. 

Αν και σκοπεύουμε να μελετήσουμε πολύ ακόμα όσα έχουμε παρατηρήσει ένα είναι σίγουρο. Η τεχνολογια από μόνη της δεν μπορεί να κάνει την διαφορά. Ο δάσκαλος είναι αναντικατάστατος. Η τάξη μαγική. Το ίδιο και η φυσική επαφή. Η τεχνολογια στα χέρια χαρισματικών δασκάλων όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά, για όλα τα παιδιά .

Ελισαβετ Βελιου - Αργύρης Τζίμας

bottom of page